Participatie, Werk en Inkomen

Iedereen verdient goed en betekenisvol werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is meer dan alleen een inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect en tot deelname aan de samenleving. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen.

Samen willen en kunnen we werken aan een Steenwijkerland waarin mensen weer centraal staan, waarin plezier in werk voorop staat en waarin we werk van mensen beter belonen en de welvaart eerlijker delen. We willen echte vooruitgang voor iedereen.

Werk is meer dan alleen een inkomen en tegelijkertijd is het inkomen wel het eerste dat je nodig hebt om perspectief te hebben. Voor de PvdA is werk met een fatsoenlijk salaris en goede arbeidsvoorwaarden van groot belang.

Maar ook als een betaalde baan (even) niet lukt, zorgen we dat mensen naar vermogen mee kunnen doen op een manier die het beste bij hen past. In Nederland zitten nog steeds meer dan 400.000 mensen in de bijstand. In Steenwijkerland zijn dat rond de zevenhonderd mensen. Bijscholing, herscholing en omscholing zijn in de komende periode daarom belangrijker dan ooit. Iedereen verdient kansen om mee te kunnen doen.

Voor de PvdA betekent dit voor de komende raadsperiode:

Voor iedereen een plek

  • Iedereen heeft recht op werk.
  • Als iemand om welke reden dan ook niet de stap naar betaald werk kan zetten, is het streven dat ook hij of zij naar eigen vermogen mee kan doen. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, nieuw beschut werk, een basisbaan.
  • Bij werk hoort loon. Zodra er productie wordt gemaakt, hoort er een inkomen tegenover te staan.
  • We volgen de participatieladder werk. We stimuleren mensen om zich van therapeutische dagbesteding via arbeidsmatige dagbesteding naar regulier betaald werk te ontwikkelen.
  • Als mensen in een participatie- of reïntegratietraject zitten, hebben we aandacht voor achterliggende problematiek, zoals schulden, scheiding en mentale problematiek. We lossen deze problemen daar waar nodig eerst op, zodat deze mensen met een gerust hart aan het werk kunnen.
  • We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen én aan het werk houden. Daar is samenwerking tussen gemeenten, onderwijs en werkgevers voor nodig.

 

Van uitkering naar werk

  • Onze gemeente heeft een verantwoordelijkheid voor meest kwetsbare inwoners. We willen niet alleen dat mensen rond kunnen komen van een uitkering, maar dat ze kunnen meedoen aan de samenleving.
  • Wij creëren nieuwe basisbanen in de publieke sector. De basisbaan is een volwaardige baan met een fatsoenlijk salaris, waarmee mensen die nu nog ongewild langs de kant staan aan de slag kunnen als bijvoorbeeld als wijkhulp, beveiliger of speeltuinmedewerker.
  • Er komt een einde aan de cultuur van wantrouwen in de bijstand. De bijstand is geen moeras van sancties, formulieren en verplichtingen, maar een springplank naar meedoen in de samenleving. Door de invoering van de omgekeerde toets hebben we een start gemaakt, deze werkwijze breiden we uit.

 

Kansen voor de jeugd

  • We willen dat jongeren van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs een baangarantie krijgen. Ook bij het creëren van basisbanen kan de gemeente het voortouw nemen. Zo zorgen we ervoor dat kwetsbare jongeren aan het werk gaan in plaats van thuis komen te zitten.
  • Zodra dit landelijk wettelijk mogelijk wordt, schaffen we de zoekperiode van vier weken bij de aanvraag voor een uitkering voor deze jongeren af. Het is absurd dat ze een maand moeten wachten, dan pas een aanvraag mogen doen en vervolgens pas acht weken later een uitkering krijgen.
  • We maken afspraken met kennis- en opleidingsinstellingen om jongeren te kunnen opleiden voor de ambachten en het werk van morgen.

 

Kansen op de arbeidsmarkt

  • Het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle (WSP) speelt een belangrijke rol voor iedereen die hulp zoekt bij het vinden van werk of het vinden van medewerkers.
  • In deze snel veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk dat mensen een leven lang blijven leren en hun talenten in verschillende sectoren kunnen ontwikkelen. We ondersteunen de mobiliteit van mensen op de arbeidsmarkt.
  • We zorgen voor een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Dat doen we met scholingsarrangementen en goede samenwerking met scholen. We hebben inzicht in wat er nodig is en weten waar de vacatures zijn en komen.
  • We zorgen ervoor dat de gemeente, werkgevers en onderwijsinstellingen samen stage- en leerplekken creëren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van campussen.

 

Kansen voor arbeidsmigranten en statushouders

  • We willen dat arbeidsmigranten hun werk kunnen doen in goede omstandigheden en tegen een volwaardig loon. Voor werkgevers blijft het voordeliger om arbeidsmigranten in te zetten, omdat naast het minimumloon geldt dat zij vijfentwintig procent van het loon in natura mogen uitkeren. Deze uitkering in natura is een ongewenste vorm van koppelverkoop en gedwongen winkelnering. Daarom zetten we in op meer toezicht en handhaving van woonomstandigheden.
  • Samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie handhaven we op arbeidsomstandigheden en een gelijk en volwaardig loon.
  • Nieuwkomers vangen we op. De nieuwe inburgeringswet, waardoor gemeente verantwoordelijk is voor de inburgering, biedt hier kansen voor.
  • Het zo snel mogelijk aan het werk gaan van statushouders maken we tot een belangrijk onderdeel van het opvangbeleid.

 

Nieuw beschut werk en sociale ontwikkelbedrijven

  • In Steenwijkerland hebben we de laatste jaren een actief beleid uitgevoerd voor nieuw beschut werk. Dit willen we de komende jaren voortzetten.
  • We vergeten de mensen, die nu geen uitkering ontvangen niet, bijvoorbeeld alleenstaande ouders of mensen die langdurig ziek zijn geweest. In de Participatiewet is deze groep vaak buiten beeld geraakt. Dit is ten onrechte. Ook deze groep heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Om hen weer volop te laten meedoen is contact belangrijk, daarom leggen we dat contact.
  • Sociale ontwikkelbedrijven bieden ook aan mensen met een arbeidsbeperking een baan. Deze bedrijven bieden passend en duurzaam werk, én de mogelijkheid aan mensen om zich te ontwikkelen. Voor ons speelt de NoordWestGroep hierin een belangrijke rol om een springplank te zijn naar werk in het bedrijfsleven en ook een vangnet als dat even niet lukt.