Een verbindende en inclusieve samenleving

De PvdA Steenwijkerland staat voor een samenleving, waarin je jezelf mag zijn en je thuis voelt in je eigen buurt. Een samenleving waarin je je eigen talenten kunt ontdekken en ontplooien. We accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en vertrouwen erop dat iedereen gelijk wordt behandeld, want iedereen heeft gelijke rechten en kansen. We delen eerlijk met elkaar en steunen elkaar als het tegenzit. Alleen als we tegenstellingen overbruggen, als we ons verplaatsen in de ander en als we willen investeren in elkaar, komt zo’n samenleving dichterbij.

Vertrouwen is daarvoor essentieel, naast interesse in elkaar in plaats van onverschilligheid. We willen een samenleving waarin iedereen meetelt. We kijken om naar elkaar, kunnen omgaan met verschillen en zijn weerbaar in een wereld die steeds sneller verandert. Daarom kijken we naar wat ons bindt in plaats van naar wat ons verdeelt. Het verbinden van groepen, het bundelen van krachten én het delen van risico’s zijn allemaal elementen die zorgen voor een fijnere samenleving.

We zijn nieuwsgierig naar de ander en stellen onszelf elke keer de vraag: hoe is het om jou te zijn?

Voor de PvdA betekent dit voor de komende raadsperiode:

  • We komen op voor de rechten van iedereen. Gelijkheid en vrijheid zijn de basis voor onze rechtsstaat en voor onze samenleving.
  • Emancipatie is en moet voor ons meer zijn dan dat elke groep afzonderlijk voor de eigen maatschappelijke positie opkomt. Je hebt solidariteit met en tussen groepen nodig in het aanpakken van discriminatie en het bevorderen van emancipatie.
  • Wij maken de toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een beperking maximaal. Wij dragen bij aan de uitvoering van het actieprogramma voor uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
  • Steenwijkerland is een regenbooggemeente; we ondersteunen de stichting Regenboog Steenwijkerland in het actief uitvoeren van LHBTI-beleid.
  • Wij willen dat er in de (jeugd)zorg en het onderwijs voldoende kennis is over en aandacht voor acceptatie van LHBTI’s. Voorlichtingslessen in het onderwijs zijn van groot belang.
  • In ons lokale inburgeringsbeleid gaan we zo veel mogelijk werken en leren combineren. Mensen leren de taal gaandeweg op de werkvloer én in de klas.
  • We zetten in op werving van meer vrijwilligers voor de opvang en begeleiding van statushouders, zodat we een warm welkom kunnen organiseren.
  • Van nieuwkomers verwachten we wat we van elke Nederlander verwachten: dat je je best doet, dat je je gedraagt en dat je opkomt voor de vrijheden en grondrechten van anderen.
  • Door verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact te brengen en met elkaar in gesprek te gaan kunnen we onderlinge spanningen wegnemen. We blijven bijvoorbeeld de ‘Dag van de dialoog’ ondersteunen.
  • We erkennen dat er ook binnen de overheid institutioneel verankerde vormen van discriminatie voorkomen. Personeelsbestanden zijn zelden een afspiegeling van de bevolking. Daarom voert onze gemeente een actief diversiteitsbeleid voor de eigen organisatie en past dit diversiteitsbeleid als voorwaarde toe in bijvoorbeeld het subsidie- en inkoopbeleid.
  • We hebben oog voor diversiteitsdagen, zoals het Suikerfeest en Ketikoti (de afschaffing slavernij)