Duurzame ontwikkeling in Steenwijkerland

Duurzaamheid en klimaat mogen nooit leiden tot een tweedeling tussen klimaatwinnaars en -verliezers. We willen dat iedereen mee kan doen en iedereen meeprofiteert. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om hun sociale huurwoningen zo snel mogelijk energieneutraal te maken en helpen we mensen die het verduurzamen van hun woning niet zelf kunnen betalen.

Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig. In de komende jaren zetten we in onze gemeente alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk is op te vangen.
Een wereld met minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen, betaalbare energielasten en meer duurzame werkgelegenheid is naast een absolute noodzaak, vooral een prachtig en wenkend perspectief.

De afgelopen jaren zijn grote stappen gezet bij het hergebruik van afval, de realisatie van zonnepanelen, de isolatie in woningen en duurzaam (toeristisch) vervoer. We blijven de lat hoog leggen.
Om de doelen te realiseren is vaak een grotere schaal nodig dan dat we ons alleen beperken tot Steenwijkerland. We blijven daarom de samenwerking zoeken met omliggende gemeenten, de regio en provincie.

Dit doen we op drie niveaus:

  • Op het niveau van woningen: door alle woningen zo goed mogelijk te isoleren en te voorzien van zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, zonneboilers en dergelijke. Daarnaast streven we naar zoveel als mogelijk gebruik van duurzame en energiezuinige transportmiddelen.
  • Op huishoudelijk niveau: in leefgewoonten en bewustzijn van inwoners en afvalscheiding door inwoners.
  • Op gemeenteniveau: door uitvoering te geven aan de Regionale Energie Strategie (RES), en opwekking van energie door een mix van zonne- en windenergie. Ook de warmtetransitie, met projecten zoals wijken voorzien van groen gas of aardwarmte, moeten verder onderzocht worden, waarbij iedereen mee kan doen, ook inwoners met een kleine portemonnee.

Voor de PvdA betekent dit voor de komende raadsperiode:

  • Het toepassen van energiebesparende maatregelen bij huurwoningen van de wooncorporaties heeft een hoge prioriteit.
  • Eigenaren van koopwoningen moeten middels een revolverend fonds de mogelijkheid kunnen krijgen deze besparingen door te voeren, al dan niet met een inkomenstoets.
  • We willen in 2030 alle energie die door huishoudens in de regio wordt verbruikt duurzaam opwekken.
  • We willen inwoners actief voorlichten over de mogelijkheden om energie te besparen of te verduurzamen, bijvoorbeeld door de inzet van energiecoaches.
  • We willen die duurzame energieopwekking door wind- en/of zonne-energie primair bottom-up, dat wil zeggen, vanuit overleg met (inwoners uit) kernen tot stand brengen om de maatschappelijke acceptatie te vergroten, waarbij inwoners zelf zeggenschap hebben over een optimale verdeling van lusten en lasten. Kwetsbare (natuur)gebieden worden daarbij ontzien.
  • In onze gemeente is minimaal vijftig procent van de duurzame energiebronnen in gemeenschappelijke handen en/of vloeit minimaal vijftig procent van de winst van deze duurzame energiebronnen terug naar de lokale gemeenschap.
  • We geven energiecoöperaties waarvan de deelnemers actieve inwoners zijn, voorrang bij de vergunningverlening. Dit vergroot het draagvlak.
  • Kinderen worden betrokken bij bewust leven, bij natuur en milieu, juist in het natuurrijke Steenwijkerland. We stimuleren daarom de samenwerking tussen scholen, en partijen als de ROVA, IVN, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
  • In het afvalbeleid is het uitgangspunt: ‘duurzamer en niet duurder’. Inwoners die zich inspannen voor afvalscheiding zien dat gewaardeerd met lagere kosten voor afval.
  • We willen biomassa- of mestvergisters (in het buitengebied) en vergelijkbare initiatieven actief stimuleren, door mee te werken aan het veranderen van bestemmingsplannen of door ondersteunende begeleiding bij dit soort initiatieven aan te bieden.
  • We willen de ontwikkeling van streekproducten of een streekmerk (in bijvoorbeeld coöperatieve vorm) stimuleren. Immers, streekproducten zijn duurzaam, onder andere door beperkt transport; ‘eet wat dichtbij is’.
  • We willen hierbij graag ‘korte ketens’ stimuleren, waarbij lokaal geproduceerd voedsel toegankelijk en betaalbaar is voor inwoners.
  • Houtstook in open haarden en pellet kachels zorgt voor veel overlast bij mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en bij ouderen en kinderen. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Daarom geven we stookcursussen over hoe de overlast voor buren kan worden beperkt en je toch kunt genieten bij de open haard.
  • We zoeken naar mogelijkheden om in de Weerribben restproducten van gebiedsbeheer op een circulaire en duurzame manier te verwerken om zo rietbranden te voorkomen.
  • We stimuleren een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven die een duurzame bedrijfsvoering nastreven en/of die duurzame producten en/of diensten ontwikkelen of leveren.
  • Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van stikstof te verminderen en de leefbaarheid te vergroten, willen we een autoluwe binnenstad van Steenwijk.
  • We willen een pilot stimuleren met een pakketcentrum aan de rand van de stad Steenwijk, waarbij goederen met duurzaam vervoer naar de binnenstad worden gebracht. Hierin kan het sociaal ontwikkelbedrijf mogelijk een rol spelen. Zo dringen we overlast terug en verbeteren we de luchtkwaliteit.
  • We zetten in op meer elektrische oplaadpunten voor elektrische vervoermiddelen in onze gemeente.
  • We willen meer aandacht voor openbaar vervoer en nieuwe duurzame vormen van vervoer zoals elektrische scooters en fietsen. Hierin willen we slimme combinaties en verbindingen zoeken met toeristisch vervoer.