Trijnreis

Door Trijn Jongman op 20 november 2017

Trijnreis

Hoe communiceren wij met elkaar?
Veel is er veranderd de afgelopen jaren. Ik ben opgegroeid met radio en een paar momenten TV kijken in de week. Wij hadden thuis telefoon, omdat er een eigen bedrijf was. Privé gebruikte je de telefoon niet. Niet omdat het niet mocht, maar wie moest je eigenlijk bellen? Vriendinnen hadden geen telefoon. En als je wilde praten dan maakte je een afspraak na schooltijd, “spelen vandaag”? Mijn moeder had tijdens mijn jeugd de praatjes met de buurvrouw en drie keer in de week met de melkboer. De TV uitzendingen waren woensdagmiddag, zaterdag en zondag. En de meest dierbare momenten waar ik aan moet denken zijn schaatsen kijken op de zaterdagen! Bij toerbeurt eten, want de standen en tijden werden bijgehouden. En oh ja, heel soms werden we nachts wakker gemaakt door mijn vader om de grote bokswedstrijden van Mohammed Ali te bekijken.

Hoe anders is het nu. 24 uur per dag communiceren met de hele wereld. Nu moet je bijna een afspraak maken om elkaar in levende lijve te spreken. Als je boodschappen haalt praat je niet met de caissière. Je kunt de boodschappen inscannen en afrekenen. Waarom nog een praatje maken? De telefoon is de wereld: bellen, chatten, filmpjes bekijken, TV kijken, en vloggen. Ook nu bellen we niet met elkaar. Niet omdat er weinig telefoons zijn, maar omdat het al weer achterhaald is. Bellen is elkaar spreken en luisteren naar elkaar. Dat vindt men niet meer nodig. Wij kunnen elkaar nu een tekstberichtje sturen of een foto via facebook laten zien. Een foto die laat zien wat wij hebben gedaan, waar wij zijn geweest en wat wij hebben beleefd. De nieuwste vorm is vloggen. Wat is vloggen, zult u denken. Dat zijn filmpjes die gemaakt worden als een soort dagboek van één persoon. Deze filmpjes worden aan elkaar gezet en gedeeld. Zo kun je personen volgen in hun dagelijkse belevenissen.
Voordeel van deze tijd is ook dat wij kunnen kijken op het tijdstip dat ons past. Niet meer nachts wakker worden gemaakt. Via uitzending gemist kunnen wij alles terugzien. Ook kunnen we makkelijker contact maken met iedereen en zien we filmpjes en berichten van bijvoorbeeld Lodewijk Asscher. Niet één keer in de maand via het partijblad, maar elke dag kunnen we informatie ophalen.

Het vloggen is nu ook geïntroduceerd bij de gemeenteraad. Terugzien in verkorte versie wat er is besproken en gezien vanuit één persoon. En er komen nog meer veranderingen. Er wordt een webapp gemaakt, deze biedt de mogelijkheid om via digitale wijze mee te praten tijdens raadsvergaderingen. Je kunt dan antwoorden op stellingen. Hoe makkelijk is dat?

Makkelijk, maar is het zaligmakend? Nee, in mijn optiek niet. Het blijft nog steeds belangrijk om elkaar te zien, te spreken en te luisteren naar elkaar. Ook zien wat er echt met iemand gebeurt.
Naar elkaar omzien, doorvragen en lachen met elkaar. Hoe mooi is dat! Nu is de vraag niet “zullen wij spelen”, maar zullen we afspreken voor een gezellige bijklets-avond?

Trijn Jongman, fractievoorzitter

Trijn Jongman

Trijn Jongman

Ik ben Trijn Jongman, 56 jaar, lijsttrekker en wethouders-kandidaat. Getrouwd met Chris-Jan en heb drie kinderen: Max van 27, Mara van 25 en Iris van 22. Woonachtig in Vollenhove. Voor mijn dagelijks werk ben ik digitaal specialist op de afdeling zorginkoop bij een zorgverzekeraar. In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen met de hond,

Meer over Trijn Jongman