Trijn Jongman wil een Jeugdburgemeester

13 februari 2018

Namens de fractie van de PvdA heeft Trijn Jongman voor de raadsvergadering van 13 februari een motie ingediend die er toe moet leiden dat in Steenwijkerland een Jeugdburgemeester wordt aangesteld. Het is een manier om meer jongeren bij het bestuur van onze gemeente te betrekken.

Motie: Jeugdburgemeester

De raad van Steenwijkerland, bijeen d.d. 13 februari ‘18

Overwegend dat:

  1. De gemeente Steenwijkerland sterk hecht aan burgerparticipatie en inwoners waar mogelijk wil betrekken bij gemeentelijke plannen en projecten en actief ondersteuning wil bieden bij initiatieven vanuit de samenleving.
  2. Het van groot belang is daarbij structureel een stem/podium te geven aan kinderen/jongeren.
  3. Het voor de kwaliteit van het bestuur van Steenwijkerland bovendien belangrijk en zinvol is om te weten wat kinderen en jongeren bezighoudt.
  4. Een Jeugdraad en een Jeugdburgemeester een brug kunnen vormen tussen de jeugd en de politiek.
  5. Kinderen/jongeren als Jeugdburgemeester of door deelname aan een Jeugdraad kunnen ervaren hoe de democratie cq. de politiek werkt, meer betrokken kunnen raken bij de maatschappij en hun eigen rechten leren kennen.
  6. De gemeente Steenwijkerland zo meer zicht kan krijgen op hun vaak verrassend creatieve en waardevolle inbreng en die kan gebruiken bij het maken van (nieuw) beleid.
  7. Basisscholen, middelbare scholen en andere maatschappelijke partners actief betrokken kunnen worden bij de verwezenlijking van een Jeugdraad en Jeugdburgemeester en er bovendien aansluiting kan worden gezocht bij bestaande initiatieven als de JAR.
  8. Overwegende dat vooral een Jeugdburgemeester van grote representatieve betekenis is en zo’n Jeugdburgemeester als ambassadeur van de jeugd kan opereren.

Draagt de raad van Steenwijkerland het college op:

  • De installatie van een Jeugdburgemeester mogelijk te maken en te bezien welke formele besluiten daarvoor aanvullend op deze motie door de raad moeten worden genomen.
  • Daarover de raad dan ten spoedigste te informeren doch uiterlijk voor 1 juni ’18.
  • Een sollicitatieprocedure op gang te brengen gelijkend op die van een reguliere burgemeester (benoemingscommissie uit de raad, beoordeling sollicitatiebrieven, voordracht aan de raad etc.) en de Jeugdburgemeester door de raad te laten installeren.
  • Jaarlijks een nieuwe burgemeester te doen verkiezen en installeren, wisselend in de leeftijd van 9 t/m 12 en 13 t/m 18.
  • De Jeugdburgemeester natuurlijk een passende plek te geven bij Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, 4 en 5 mei, verkiezing jeugdsporter etc.
  • Tevens een voorstel voor de raad voor te bereiden ter installatie van een Jeugdraad
  • Dit nog in 2018 door de raad af te laten wikkelen.