Sociaal domein, Wonen en Onderwijs

Door Steven Bunt op 3 november 2020

Algemene beschouwing Partij van de Arbeid – begroting 3 november 2020

Bij de begrotingsvergadering gaat het om 3 thema’s die voor de PvdA van groot belang zijn:

Het sociaal domein, wonen en onderwijs

Het is een zware tijd voor velen. De coronacrisis vraagt veel van de samenleving. Ziekte en overlijdens maar ook een overbelaste zorg, eenzaamheid, afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven. Daar zijn wij mensen niet voor gemaakt: we zijn ten diepste sociale wezens, en we hebben elkaar nodig. We hebben behoefte aan contact, aan rituelen die ons binden: feesten of vieringen, samen leuke en prettige dingen doen, en dat zit er nu even niet in. En het duurt ook nog eens lang, en we zijn er nog niet. De maatschappelijke en economische gevolgen zijn groot, dorpshuizen en verengingen hebben het moeilijk, werknemers vrezen voor hun baan of verliezen die, ondernemers hebben het zwaar ondanks de Rijkssteun.

Een tijd dus waarin het aannemelijk is dat meer mensen een beroep zullen doen op de gemeenschap en de gemeente voor hulp en ondersteuning. Een belangrijke plek is daarin weggelegd voor Sociaal Werk de Kop, die mensen kan helpen en ondersteunen om mee te kunnen blijven doen voordat ze verder in de problemen raken. Maar ook in het sociaal domein bij de gemeente zal er een groter beroep worden gedaan op hulp en ondersteuning door bijvoorbeeld mensen die hun baan verliezen.

En nu stelt u een enorme bezuiniging voor, precies op datzelfde sociaal domein. Een levensgrote opgave, en er zal veel gevraagd worden van de organisatie. Een noodzaak, want de financiële tekorten lopen gigantisch op. Als we het niet doen, wat gebeurt er dan? Moeten zwembaden en bibliotheken sluiten? Kunnen we de verenigingen en dorpshuizen niet meer ondersteunen? We kunnen het geld maar 1 keer uitgeven. Het is zaak om grip te krijgen op de uitgaven. Op basis van de rapporten van BDO en de VNG komt u tot een reeks aan besparingsmaatregelen, die tegelijk ook deel uitmaken van een transformatie: integraal werken, basiszorg voor iedereen, de inwoner  op 1, maatwerk. We hebben als PvdA veel gehamerd op de omgekeerde toets: het werken vanuit de bedoeling: mensen ondersteunen en niet alleen de regels uitvoeren. Meedenken, kijken wat er kan, in plaats van niet en nee zeggen aan de hand van de regels. We verwachten hier meer van. Zijn wij te ongeduldig? Of gaat u te langzaam?

 

Basiszorg voor iedereen die dat nodig heeft!

De Partij van de arbeid wil niet dat kwetsbare inwoners in Steenwijkerland de dupe zijn van deze maatregelen in het sociaal domein. We zullen u daarop gaan toetsen in de komende periode: basiszorg voor iedereen die dat nodig heeft! U maakt (ondanks de aanbevelingen van BDO) de keuze het armoede- en minimabeleid ongemoeid te laten, en dat is de juiste keuze: een fatsoenlijk besluit! Het NIBUD gaf deze week al aan dat steeds meer mensen in armoede terecht komen en in de problemen komen. Tegenover de keuze om te besparen op het sociaal domein staat een verzwaring van de lasten in de OZB. Dat is voor ons een rechtvaardige keuze: iedereen draagt bij aan het oplossen van de ontstane tekorten en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

 

Een goede en betaalbare woning voor iedereen

Een belangrijk punt voor de fractie van de Partij van de Arbeid is een goede en betaalbare woning voor iedereen. Dat was ook uw ambitie bij de start van deze periode. Helaas constateren we dat er in Steenwijkerland nog steeds een tekort aan sociale huurwoningen is. Het aantal sociale huurwoningen zakt zelfs onder het niveau van 2017. Met de sloop van 97 sociale huurwoningen in de Bloemenbuurt in Steenwijk-west en de realisatie van slechts 70 op dezelfde grond neemt het aantal snel af en dat vindt de fractie van de Partij van de Arbeid een hele zorgelijk ontwikkeling. Daarnaast zien we dat er wel wordt gesloopt terwijl er nog niet gebouwd gaat worden. Tijdelijk betekent dat per saldo minder betaalbare woningen beschikbaar en braakliggende terreinen in onze gemeente.

Wij dienen volgende week daarom een motie in om meer betaalbare huurwoningen in onze gemeente te realiseren.

 

Gelijke kansen voor alle leerlingen

Dan het voortgezet onderwijs in Steenwijk. Op ons initiatief heeft het college een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de keuze rondom een unilokatie voor het voortgezet onderwijs. Ondanks dat het onderzoek uitwijst dat een verdere uitwerking van de unilokatie reëel is, blijft het college bij haar standpunt dat dit niet haalbaar is. Voor de Partij van de Arbeid is het wezenlijk dat we voor de toekomst van Steenwijk nu de goede keuze maken, deze keuze is tenminste voor de komende 40 jaar. De optie unilokatie draagt ons inziens bij aan een ontmoetingsplek voor alle leerlingen uit onze regio ongeacht welk type onderwijs zij volgen. Gelijke kansen voor alle leerlingen. Dat is inclusie, zoals dat in de plaatsen om ons heen ook gebeurt. Juist in een maatschappij waar de verschillen tussen groepen groter wordt moeten we investeren dat iedereen dezelfde kansen krijgt en elkaar blijft ontmoeten. Ook kleven er vele praktische nadelen aan de locatie Oostwijkstraat, onder andere samenhangend met verkeersdrukte et cetera. De stichting VO Steenwijkerland-Weststellingwerf rekent ons zelfs voor dat een unilokatie op langere termijn de goedkoopste oplossing is. Wij roepen u op om met de stichting te verkennen hoe de unilokatie gerealiseerd kan worden.

Ook hiertoe word komende week door ons een motie ingediend.

 

Steven Bunt

Steven Bunt

Ik ben getrouwd met Frank en we hebben 2 kinderen met Gabriëlla en Marianne. We wonen in Giethoorn. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en socioloog, gepromoveerd op sociale kwetsbaarheid van ouderen, en werk als docent-onderzoeker aan de Hanzehogeschool.

Meer over Steven Bunt