Wetenswaardigheden: Koopkracht minimumloon

13 januari 2020

Volgens vakbond FNV is de koopkracht van het minimumloon sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw met 20% gedaald. De hoogte van het minimumloon houdt doorgaans gelijke tred met de CAO-lonen, al zijn er periodes geweest van bevriezing.

Het verlies aan koopkracht moet dus gezocht worden in andere oorzaken. Hierbij zou je kunnen denken aan:

  1. Een veranderd bestedingspatroon, neem de kosten van gebruik van de smartphone. Iedereen is verplicht een dergelijk apparaat te hebben, voor je werk of voor school, anders kun je je werk- of lesrooster niet volgen.
  2. De (niet)- verplichte eigenbijdrage van de ouders voor schoolgaande kinderen, ook deze bedrage zijn de laatste jaren aanmerkelijk gestegen.
  3. Het systeem van toeslagen. Huurverhogingen worden niet volledig gecompenseerd door huurtoeslag. Hetzelfde geldt voor de zorgtoeslag.
  4. De belasting op energie is snel hoger geworden en die zie je niet terug in de ontwikkeling van de CAO lonen.
  5. Het eigen risico in de zorgverzekering.

Het Centraal Plan Bureau voorspelt dat de koopkracht de komende jaren niet zal stijgen als gevolg van de vergrijzing waardoor de kosten van de zorg aanmerkelijk zullen stijgen. Ook verwacht met een lagere economische groei. Ook de klimaatkosten zullen ongetwijfeld toenemen. Dat klinkt niet erg positief voor de stijging van de koopkracht van het minimumloon.

Er wordt al jaren gepraat over het afschaffen of vereenvoudigen van de toeslagen. Vijf miljoen mensen krijgen in ons land een of andere toeslag.

De huurtoeslag kan worden afgeschaft door de huren inkomensafhankelijk te maken en de verhuurbelasting voor de verhuurders af te schaffen. Naar mijn mening ongeveer budgetneutraal voor de overheid en de woningbouwcorporaties.

De kinderopvangtoeslag kan worden afgeschaft door de opvang in grote mate kosteloos te maken.

Voor het VVD-PVDA kabinet was in 2012 afgesproken dat de inkomensafhankelijke zorgpremie over het gehele inkomen zou worden toegepast. Na de storm die hierover ontstond in de VVD is (helaas) de PVDA meegegaan met de premieberekening over slecht een deel van het inkomen van de grootverdieners. Willen we de zorgkosten in de toekomst kunnen blijven betalen dan zal toch over een groter deel van het inkomen premie moeten worden berekend. Het is verstandig het eigen risico dan ook af te schaffen omdat deze wel heel er drukt op de lagere inkomens.

Laat de PVDA terugkeren naar haar leest en meer werk gaan maken van een eerlijker inkomensverdeling.

Jan ten Klooster