Wetenswaardigheden

10 mei 2019

Dit is er mis met de superrijken.

De 26 rijkste mensen bezitten net zoveel als de armste helft van de wereld. Dit is geen nieuw gegeven. Een miljardair kan gemakkelijk 1.000 euro per dag uitgeven, en zou dat 2.700 jaar kunnen volhouden. Aldus Clarice Gargard, journaliste en in 2019 voor Nederland VN vrouwenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Bij het jaarlijks Wereld Economisch Forum bespreken CEO’s, politici, intellectuelen, wetenschappers en journalisten hoe de wereldarmoede te bestrijden. De groep die men wil redden praat echter niet mee over hun eigen armzalig lot.

Maar het publieke debat over de vulgariteit van superrijken- en dat het wellicht verstandig zou zijn om de belasting te verhogen, of er op z’n minst voor te zorgen dat de 1 procent die minder makkelijk kan ontwijken- laait weer op.

De speech van Rutger Bregman tijdens het eerder genoemde forum heeft veel tweets en re-tweets veroorzaakt, alleen omdat hij opmerkte “Het is tijd om te stoppen met belastingvoordeeltjes voor de allerrijksten en ze hun eerlijke deel laten betalen”.
Maar op het Forum krijg je dan de tegenzet, dat je er wel experts naar moet laten kijken want dat gaat niet zomaar, en dan zijn we weer jaren verder.

Schrijver Anand Giridharads ging ook los op het podium van het Aspin Institute toen hij sprak op een seminar voor de allerrijksten. “De winnaars van onze tijd moeten worden uitgedaagd om meer goede dingen te doen. Maar vraag ze nooit en te nimmer om minder schade te berokkenen. Schade zoals belasting ontwijken, geld wegsluizen naar tropische eilanden, risico’s afwentelen op werknemers en speculeren in plaats van waarde te creëren, allemaal foefjes waardoor de inkomens van de allerrijksten sinds 1980 zijn verdrievoudigd en de armste groep er geen cent op vooruit is gegaan.

Natuurlijk is filantropie nobel maar het is een pleister die winnaars op het systeem plakken dat hen zo heeft bevoorrecht, in de hoop een ingrijpende operatie aan het systeem te voorkomen”.

Thomas Piketty heeft met zij boek “He kapitaal in de 21e eeuw een aanzet gegeven waar blijkbaar toch een vervolg op komt.

Paul Tang, PvdA euro-parlementariër heeft er voor gezorgd dat er in het euro-parlement een voorstel werd aangenomen om ook Luxemburg, Cyprus, Nederland en Malta op de lijst te laten zetten van belastingparadijzen. Chapeau! Blijer kun je een sociaaldemocraat nauwelijks maken.

Er is beweging laten we er voor zorgen dat deze beweging niet weer stil valt.

Jan ten Klooster