De kloof tussen belastingafdracht bedrijven en werknemers.
Volgens Hans de Boer voorzitter van VNO-NCW verdienen ondernemers hier het geld.
Zonder werknemers komt er echter geen cent binnen bij het bedrijfsleven.
Een ding is zeker: de winsten van ondernemingen zijn sinds het beging van deze eeuw verdubbeld terwijl werknemers weer terug zijn naar het niveau van 2001.
De belasting op bedrijfswinsten (vennootschapsbelasting) bedroeg begin jaren 80 nog 48%, begin deze eeuw nog 34,5% en dit jaar 22,55%.
Economen gebruiken vaak de zogenaamde arbeidsinkomensquote. Dit cijfer laat zien hoeveel procent van de nationale welvaart naar de werknemers gaat en hoeveel naar bedrijven en hun aandeelhouders. Met andere woorden hoe wordt de taart verdeeld.
Ooit spraken vakbonden en werkgevers af dat een goede verdeling 80/20 zou moeten zijn, dus 80% naar de werknemers en 20% naar de aandeelhouders van bedrijven. In 2018 is de verdeling echter 73/27. Deze verschuiving lijkt misschoen niet zo groot maar we praten well over 50 miljard euro per jaar dat niet naar de werknemers maar de aandeelhouders gaat ofwel ongeveer 6.000 euro per werknemer.
Weer volgens Hans de Boer moet de belasting voor bedrijven zo laag mogelijk worden gehouden. Dat zou het verdienvermogen en daarmee onze welvaart verhogen.
Maar bedrijven kunnen alleen bloeien bij, een goede infrastructuur, goed onderwijs, veiligheid, en een goede rechtelijke macht. Het is echter steeds meer de werknemer die de belasting voor al dergelijke voorzieningen opbrengt. Werk aan de winkel voor sociaal democraten.
Voegen boeren wel zoveel toe aan onze welvaart?
Nederland zou na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten zijn in de wereld. Dat lijkt onmogelijk om dat op zo’n klein grondgebied mogelijk te maken.
Een paar cijfers (2018):
De agrarische productie is 28 miljard, maar we voeren voor 90 miljard uit. Het verschil zit in de enorme in- en doorvoer zoals bijvoorbeeld bloemen en veevoer. Aan alles wat in Nederland verdiend wordt draagt de agrarische sector inclusief de visserij slechts 11 miljard ofwel 1,8% bij.
Er wordt wel eens gezegd: Nederland is één grote stad met een paar parken, wat kun je dan nog verwachten van natuur in ons land. Maar in die parken houden we wel 97 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 3,9 miljoen runderen en 0,6 miljoen geiten die hoofdzakelijk gevoerd worden met voer dat uit het buitenland wordt aangevoerd en hier de stikstof en mest achter laat. Hoe gek zijn we!
Willemsoord, 10-2-2020
Jan ten Klooster