Perspectiefnota bespreking 2019

Door Steven Bunt op 9 juli 2019

We worden geconfronteerd met een forse opgave vanwege de effecten van het toegekende BUIG-budget en de forse tekorten op de jeugdhulp. De keuze om een PPN voor te leggen die niet sluitend is, maakt inzichtelijk hoe groot de opgave is. We hebben onze zorg over de oplopende kosten van de jeugdhulp al meerdere malen benadrukt en zien nu de betekenis daarvan op de kaders voor de meerjarenbegroting. Het college heeft een ambitieus plan gemaakt om grip te krijgen op de kosten voor de jeugdhulp. We zijn positief over dit plan, en zien dat de inhoudelijke opgave in de jeugdhulp ligt in het realiseren van de transformatie:

Doen wat nodig is: Het werken vanuit de omgekeerde toets, het normaliseren, het realiseren van 1 kind, 1 gezin, 1 plan.

We zien dit terug in het coalitieakkoord van dit college, en we zien dit terug in het plan voor de jeugdhulp.

Maar het signaal naar de Rijksoverheid is ook: de middelen die toegekend worden voor de jeugdhulp zijn substantieel te laag. Ook na de extra middelen die deze regering vrijmaakt voor drie jaren. De transformatie, en het inzetten op preventie, zijn ontzettend belangrijk en voor ons een heel belangrijke prioriteit. We geloven daar in. Maar deze maatregelen zullen desondanks niet “de Golden Bullet” zijn voor alle problemen. Wees niet naïef: ook wanneer de transformatie geslaagd is, blijft er zorg nodig voor die jongeren die het nodig hebben. De Partij van de Arbeid staat voor goede zorg voor onze jongeren. En ja, daar hoort een passend budget bij. Komt de Rijksoverheid niet verder over de brug, dan zullen we dat gaan merken in tal van keuzes waar we voor staan in onze gemeente.

We complimenteren het college en het ambtelijk apparaat met de ingewikkelde opgave voor het vinden van voorstellen die onze uitgaven met 2 miljoen structureel omlaag brengen, ook al zijn we er daarmee nog niet. Daarin zitten voorstellen voor schrappen van budgetten die niet gebruikt worden of ergens anders geclaimd kunnen worden, maar ook een aantal voorstellen die pijn doen. Van die eerste voorstellen zouden wij willen zeggen: zo’n exercitie zou u zo nu en dan eens vaker moeten doen. Op de maatregelen die voor de fractie van de Partij van de Arbeid pijn doen zal ik nu ingaan.

Te beginnen met de door u voorgestelde bezuiniging op Scala. U geeft aan dat u de overhead van Scala te hoog vindt en daarom wilt gaan kijken hoe dit anders georganiseerd kan worden. Wij willen graag van de portefeuillehouder weten wat haar ideeën zijn voor de toekomst: hoe gaat u ervoor zorgen dat we in Steenwijkerland verzekerd blijven van cultuureducatie, waaronder bijvoorbeeld muzieklessen voor jongeren? Wij hebben signalen opgevangen dat zo’n forse bezuiniging ertoe zou kunnen leiden dat het huidige aanbod niet gecontinueerd kan worden.

Cultuur zoals dans en muziek is belangrijk voor de verbinding in onze samenleving, het helpt jongeren emoties te uiten en hun identiteit te leren kennen. Wij vinden een duurzame structuur van voorzieningen op het gebied van cultuureducatie in Steenwijkerland belangrijk.

We hebben er begrip voor dat er bezuinigd moet worden, en zijn ervoor om zuinig om te gaan gemeenschapsgeld in de vorm van subsidies, maar willen van u een plan zien voordat u de subsidierelatie beëindigt. Daarvoor hebben we een motie voorbereid.

PVDA – Motie cultuureducatie Steenwijkerlanddoc

De voorgestelde bezuiniging op het mantelzorgcompliment vinden wij een verkeerd signaal in een tijd waarin steeds meer een beroep wordt gedaan op mantelzorgers. We vinden het belangrijk dat mantelzorgers gezien worden en erkend worden in het beroep dat op hen wordt gedaan. Het voorstel van het college om te kijken of deze blijk van waardering wellicht niet alleen in de vorm van een jaarlijks geldbedrag wordt gegeven, maar wellicht meer gedifferentieerd en in aansluiting op de behoefte van mantelzorgers vinden we een goed idee. Maar dit moet gepaard gaan met een bezuiniging op het huidige budget. Daarom dienen wij samen met andere partijen een amendement in om dit budget in stand te houden.

Rondom de bespeelbaarheid van de sportvelden ziet de fractie van de PvdA de zorgen die o.a Veno en Steenwijkerwold uiten. Beide clubs hebben een groot aantal leden en hebben een regiofunctie. Met name het uitvallen van trainingen door slechte velden baart de fractie zorgen en strookt niet met onze gedachte dat beweging en sporten goed en gezond is, met name ook voor jongeren. Onze fractie begrijpt dat gezien de huidige financiële situatie het college niet kan overgaan tot het aanleg van kunstgras trainingsvelden.
Toch vraagt de fractie zich af nog een ander scenario denkbaar is dan de door u voorgestelde 3 scenario’s. Kan er financiële ruimte kunnen worden gecreëerd door vervanging van de velden wat verder over de tijd uit te spreiden en wellicht nieuwe spelregels op te stellen waarin de clubs ook een deel van de kosten voor de vervanging en het onderhoud van de velden voor eigen rekening nemen. Dat voorkomt dat we nu geld gaan steken in lapmiddelen en wellicht toch naar een duurzamere oplossing toe kunnen werken samen met de verenigingen. We horen graag van de portefeuillehouder hoe hij hier naar kijkt, en hebben samen met CDA en BGL een motie voorbereid.

In de herprioritering van het programma ‘Duurzaam’ stelt u dat het reeds bestaande maatschappelijk vastgoed in de komende 30 jaar niet van het gas wordt afgekoppeld en u mikt op groen gas. De PvdA fractie schrikt daarvan, en is van mening dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft in de energietransitie. In de warmtetransitievisie die wordt gemaakt zou het maatschappelijk vastgoed een prominente plek moeten hebben. Als het gaat om het maatschappelijk vastgoed zou u niet al uw pijlen moeten richten op groen gas of waterstof, immers de toekomstige mogelijkheden op dit gebied zijn nog onzeker.

Spreidt uw kansen en hanteer een mix van nieuwe vormen van energie als het gaat om het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed.

Wij willen graag een reactie van de portefeuillehouder op deze stelling.

In de PPN houdt u rekening met een groei van het aantal woningen in onze gemeente, gebaseerd op de woonvisie. De PvdA fractie heeft vorig jaar verheugd gereageerd op de ontwikkeling van een aantal nieuwbouwprojecten door woningbouwcorporaties, die belangrijk zijn voor het op peil houden van het aantal sociale huurwoningen. Dit is afgesproken in prestatieafspraken tussen Gemeente en woningcorporaties. Omdat de gemeente ook een verantwoordelijkheid heeft in de voortgang van de planvorming om e.e.a. ook echt te realiseren willen we graag van de portefeuillehouder horen hoe de voortgang is in deze projecten.

Dan een onderwerp wat betrekking heeft op het programma ‘inwoner op 1’. Wij maken ons grote zorgen over de gaswinning onder en in de buurt van onze gemeente. Het bedrijf Vermillion heeft een aanvraag gedaan voor de herstart van de productie in de gasvelden De Blesse en Blesdijke en een nieuwe boring daar vlakbij. De invloedssfeer daarvan ligt ook in de gemeente Steenwijkerland. De effecten van de beoogde gaswinning zijn omgeven door onzekerheden, zoals te verwachte bodemdaling en daardoor schade aan gebouwen, en het ontbreken van een schadeprotocol in het ontwerp instemmingsbesluit. De Rijksoverheid communiceert matig of niet naar onze inwoners over de mogelijke effecten en de procedures die onze inwoners kunnen doorlopen om een zienswijze in te dienen. We zien in Groningen dat we niet kunnen vertrouwen op de blauwe ogen van de winningsbedrijven, en dat ook onze eigen Rijksoverheid nu eindelijk in Groningen de gaskraan steeds verder dichtdraait,maar we horen niet dat zij in kleinere velden die winning juist wil opschroeven. We hebben begrepen dat u voor 24 juli een zienswijze gaat indienen tegen het ontwerp instemmingsbesluit en zouden graag van de portefeuillehouder willen weten wat de strekking is van deze zienswijze. Wij willen u oproepen om u klip en klaar uit te spreken voor de belangen van onze inwoners in deze zienswijze. Graag uw reactie.

Tot slot voorzitter,

We zijn verheugd dat we in de hoofdlijnenrapportage kunnen lezen dat dit college goed op koers ligt. In het eerste jaar van dit college zijn er een aantal besluiten genomen waar wij blij mee zijn: ik noem bijvoorbeeld het nieuwe armoede- en minimabeleid waar we hebben gezorgd dat de armoedeval wordt opgevangen. Ik noem het akkoord Samen voor Ryan: een akkoord waarin een keur aan partijen de handen ineenslaan om te zorgen dat alle kinderen in de toekomst mee kunnen doen in onze samenleving. Maar ook de school in Giethoorn, die er dan nu toch eindelijk gaat komen.

We zien ook dat er nog een opgave ligt om de begroting sluitend te maken. Ook al weten we nog niet hoe onze positie er na september precies uitziet, er zal gezocht moeten worden naar meer financiële ruimte. We roepen u op om kritisch te kijken naar de gemeenschappelijke regelingen: ook daar ligt een verantwoordelijkheid om kritisch mee te kijken naar ruimte. Dat geldt evenzeer voor de bedrijfsvoering in dit huis. Wij horen graag in welke richting het college denkt als het gaat om het sluiten maken van de begroting.

Steven Bunt

Steven Bunt

Ik ben getrouwd met Frank en we hebben 2 kinderen met Gabriëlla en Marianne. We wonen in Giethoorn. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en socioloog, gepromoveerd op sociale kwetsbaarheid van ouderen, en werk als docent-onderzoeker aan de Hanzehogeschool.

Meer over Steven Bunt