Het punt van Bunt

Door Steven Bunt op 4 januari 2019

Volop in het nieuws: mensen in gele hesjes die demonstreren tegen… Ja, tegen wat eigenlijk? Een onvrede die zich richt tot de overheid, of zoals sommigen zeggen ‘de elite’. Onzekerheden over wonen, over werk en inkomen, over immigratie, over het idee dat de grote bedrijven het goed hebben in Nederland, maar dat de gemiddelde inwoner daar weinig van merkt. Een algehele onvrede. Nu moet je een en ander ook weer wat relativeren: in Nederland was het aantal demonstranten nu ook weer niet om over naar huis te schrijven, en allerlei mensen met enge extremistische ideeën maakten al snel gebruik van dit protest voor eigen belang. Maar toch: minder ruimte in de sociale zekerheid, onduidelijkheid over pensioenen waar men nog altijd niet tot een akkoord komt, een huizenmarkt die zich weer aan het opblazen lijkt: dat zijn toch uitgelezen thema’s waar de sociaaldemocratie antwoord op heeft. Genoeg ideologische veren afgeschud, de onderwerping aan de markt was geen succes, het grote bedrijfsleven heeft genoeg geregeerd. Hup, PvdA!

 Nu de gemeentepolitiek. Inmiddels hebben we de beraadslagingen en besluiten rondom de programmabegroting 2018-2022 achter de rug. Het college heeft een ambitieus programma gepresenteerd dat ons past als een jas. Het programma Samenredzaam, waar onze Trijn aan het roer staat: onder andere voortvarend en positief aan de slag met de vergrijzing in onze gemeente. Maar ook het programma de Inwoner op 1: een dienstbare, flexibele gemeente waar inwoners op een laagdrempelige manier hun zaken kunnen regelen. Het programma Werk aan de winkel: niet alleen ambities voor wat betreft het MKB maar ook: plekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het programma Mijn Steenwijkerland: voortvarend aan de slag met de bouw van sociale huurwoningen in onze gemeente. Allemaal thema’s met ambities waar wij positief over zijn als fractie. De bijbehorende begroting moet het mogelijk maken dit ook daadwerkelijk te realiseren.

 Inmiddels heeft Trijn het nieuwe armoede- en minimabeleid succesvol door de raad gebracht, en ook de nieuwe kunst- en cultuurvisie is inmiddels vastgesteld. In het college hebben we een goede start gemaakt. Maar: er is nog genoeg te doen naast het coalitieprogramma. Op initiatief van de PvdA-fractie zijn er een drietal moties tijdens de begrotingsbespreking door de raad aangenomen: de aansluiting van Steenwijkerland bij de Kinderpardongemeenten, waarbij het college er bij de staatssecretaris op gaat aandringen te komen tot een versoepeling van hoe er om wordt gegaan met het kinderpardon. Ook de motie van Mathinus heeft het gehaald: niet langer wachten, maar in 2019 al aan de slag met de toegankelijkheid van onze gemeente voor mensen met een beperking. Tot slot ook de motie die wij samen met het CDA en BGL indienden over de problematiek rondom de bespeelbaarheid van sportvelden in onze gemeente haalde het: er komt nu snel een onderzoek naar alternatieven.

 Op de laatste ledenvergadering hield Wim Konter een goed maar urgent verhaal over de bodemdaling als gevolg van de oxidatie in veenweidegebieden. De gevolgen zijn immens: onder andere de hoge CO2 uitstoot die dat veroorzaakt en de bodemdaling die scheuren kan veroorzaken in huizen. Het is niet alleen probleem van het waterschap. Ook provinciaal vraagt Hans Nooter aandacht voor deze problematiek. Omdat de gemeente ook meepraat, en Steenwijkerland met de Weerribben-Wieden in Overijssel eigenlijk het grootste ‘probleemgebied’ is volgen we deze problematiek kritisch en oriënteren we ons op actie. Wordt vervolgd!

 Fijne feestdagen gewenst!

Steven Bunt

Steven Bunt

Steven Bunt

Ik ben getrouwd met Frank en we hebben 2 kinderen met Gabriëlla en Marianne. We wonen in Giethoorn. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en socioloog, gepromoveerd op sociale kwetsbaarheid van ouderen, en werk als docent-onderzoeker aan de Hanzehogeschool.

Meer over Steven Bunt