Door Herman Santema op 2 december 2020

Grootste batterij van Nederland

Uit de Volkskrant

De Rhino batterij bij Lelystad kan 12 megawat energie opslaan en is nu nog de grootste van Nederland. Om wind- en zonne-energie op te slaan zijn batterijen nodig, We moeten van de kolen en het gas af om via windmolens en zonnepanelen CO2 vrij energie op te wekken(energietransitie) Wat te doen als de zon niet schijnt en het niet waait. Dan wordt de elektriciteit opgeslagen in reuze batterijen. De overheid heeft die batterijbedrijven aan de markt overgelaten. Er zouden dubbele kosten onstaan voor stroom naar de batterij en stroom van de batterij. Bij het opladen moet het batterijbedrijf energiebelasting en transportkosten betalen. De afnemer van de stroom moet dit nog een keer betalen. Minister Wiebes (VVD) werkt nog niet aan de dubbele transportkosten.

Maar de Europese energierichtlijn bepaalt dat vanaf 2021 de dubbele kosten niet meer in rekening gebracht mogen worden. Mooi dat we in de Europese Unie zitten.(gelijk speelveld voor bedrijven)
Ook steenwijkerland heeft hier mee te maken, waar komen de windmolens en de zonnepanelen!

Herman Santema

Herman Santema

Ik ben 75 jaar. Na de HBS heb ik mijn diensttijd doorgebracht in Duitsland.  Na de dienst heb ik een opleiding gevolgd voor wetenschappelijk rekenaar en ben gaan werken op het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) als programmeur systeemanalist. Via een headhunter systemmanager geworden bij Wolters Noordhoff Grafische Bedrijven te Groningen. Na opheffing van

Meer over Herman Santema