Door Herman Santema op 5 december 2020

Coronamiljoenen onbedoeld naar payrollbedrijven

Gelezen in de volkskrant:

Payrollbedrijven hebben mensen in dienst die ze “uitlenen” aan andere bedrijven. Op 1 januari 2020 is de “Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden. De Wab schrijft voor dat payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers bij het inhurende bedrijf. Hierdoor is bij de payrollbedrijven de omzet ook gedaald. Samen met de daling door corona kan dit aardig oplopen. Via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen ondernemers subsidie aanvragen om de lonen door te betalen.

Nu blijkt er door de haast enkele fouten in de wet te zijn geslopen. PvdA-kamerlid Gijs van Dijk is bitter teleurgesteld over de gang van zaken. Hij had vernomen dat een payrollbedrijf op deze manier ruim 20 miljoen euro NOW-steun zou hebben “binnengeharkt”. Tot dusver is 12,4 miljard  euro uitgetrokken voor deze steunmaatregel.

Een deel daarvan zal bij de eindafrekening van de NOW door de mand vallen. UWV-bestuurder Janet Helder verwacht dat er “vast wel wat zal ontglippen”.

Herman Santema

Herman Santema

Ik ben 75 jaar. Na de HBS heb ik mijn diensttijd doorgebracht in Duitsland.  Na de dienst heb ik een opleiding gevolgd voor wetenschappelijk rekenaar en ben gaan werken op het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) als programmeur systeemanalist. Via een headhunter systemmanager geworden bij Wolters Noordhoff Grafische Bedrijven te Groningen. Na opheffing van

Meer over Herman Santema