Treinreis

Door Trijn Jongman op 10 juli 2020

Motie van …….woest tot de beste

Ik val gelijk met de deur in huis. Het was en is een bizarre periode geweest. Op zaterdag morgen, via de SLOS en onze factieapp horen dat de Groen links woest op je is en in overweging neemt om een motie van wantrouwen in te dienen en dan nu van het CDA te horen: ze is de beste

Wat eraan voorafging
In 2016 is een start gemaakt met een nieuwe visie op het voorliggende veld. Voorliggend veld daarbij kun je denken aan maatschappelijk werk, welzijnswerkers, buurtcoaches , sportcoaches, mantelzorgondersteuning, vrijwilligerswerk ondersteuning, de rechtswinkel en ook de Buuze is hierin meegenomen. In Steenwijkerland waren diverse organisaties actief op dat gebied en de samenwerking was niet optimaal. Dit alles leidde in 2017 tot een nieuwe aanbesteding. Het was een bijzondere aanbesteding: een artkiel XIV aanbesteding. Dit is een nieuwe manier van aanbesteden voor het sociale domein. Er is gekozen voor een procedure van gesprekken en verdieping van de opdracht met als resultaat dat voor de opdracht een waarde is toegekend van 2,2 miljoen. Na het vaststellen van de waarde mochten uiteindelijk 3 partijen een offerte uitbrengen.
De offertes zijn beoordeeld op kwaliteit en hoe invulling wordt gegeven aan de opdracht en hierbij stond het bedrag dus vast. Op basis van kwaliteit is de opdracht gegund aan de Tintengroep.

Kort nadat ik was gestart als wethouder zijn de kennismakingsgesprekken gepland met diverse organisaties en zo ook met Sociaal werk de kop(SWDK). Dit is de organisatie die werkt voor Steenwijkerland en onderdeel is van de Tinten groep. Bij het doorlezen van het contract viel mij gelijk op dat er een opdrachtwaarde van 2,2miljoen euro staat. Want ik wist vanuit de vorige periode dat er incidenteel geld beschikbaar was van een half miljoen voor maximaal 3 jaar en structureel 1,7 miljoen. Met andere woorden de opdracht en het uiteindelijke contract van 2,2 miljoen wast niet zo vastgelegd in onze gemeentelijke begroting.

Na het kennismakingsgesprek hebben we in december 2018 voor het eerst gesproken over het vervolg. Het contract van 2 jaar kon verlengd worden vanaf 2020 voor 3 jaar. Maar de gesprekken voor verlengen dan wel beëindigen van het contract moesten wel 6 maanden vooraf plaats vinden. Dus voor 1 juli 2019 moest het college een besluit nemen over een verlenging van 3 jaar. Het verlengen van contracten is een bevoegdheid van het college . De verlenging voor het jaar 2020 was geen probleem Daar was immers geld voor beschikbaar. Voor het jaar 2021 en het jaar 2022 was er echter meer geld nodig welke door de raad moest worden vrijgegeven. Het budgetrecht van de raad. In mei 2019 is het contract dan ook verlengd onder voorwaarde dat er voor 1juli 2020 een besluit van de Raad nodig was voor het bedrag van 2 x half miljoen.
We hebben gesprekken gevoerd als het bedrag niet beschikbaar werd gesteld. Wat gaat SWDK dan niet meer doen? We, college, hebben de jaarrapportages van 2018 en 2019 bestudeerd, we hebben een MKBA analyse laten maken en we hebben een netwerkrapport laten opstellen. Met alle rapporten in de hand hadden wij de onderbouwing dat investeren in het voorliggende veld noodzakelijk is om de kosten binnen het sociale domein op termijn betaalbaar te houden. Dus heeft het college besloten om dit voor te leggen aan de raad: contract voor de komende 2 jaar uitdienen voor 2,2 miljoen en geen taken te schrappen. En de raad te vragen het geld beschikbaar te stellen. Maar ook de scenario’s hebben we voorgelegd aan de raad, want als het geld niet beschikbaar wordt gesteld dan heb ik gevraagd waar willen we dan op bezuinigen? Welke taken hoeven niet meer worden uitgevoerd?

Het was een ingewikkeld proces waarbij ik de raad maximaal in stelling heb gebracht. En dan komt de eerste politieke markt op 3 juni en zijn er partijen die praten over overschrijding van 23 % door SWDK , over dat andere partijen het goedkoper kunnen, dat de raad in 2019 met een spoedvergadering bijeen moest zijn geroepen. Na de politieke markt komen er vragen binnen over allerlei stukken die te maken hebben met de aanbesteding. De aanbestedingswet laat niet toe dat diverse stukken openbaar worden gemaakt en die mogen ook niet worden besproken. Dus dat betekent ook dat het college de stukken alleen onder geheimhouding ter beschikking kan stellen.
In de raad van 16 juni gaan alle partijen de politieke markt overdoen en is met name CPB en GL furieus. IK heb die woede niet kunnen temperen. Er werd niet geluisterd naar argumenten en naar het proces. De meerderheid stemt wel in met het beschikken van het geld en daarmee verlenging van het contract tot 2023 voor de contractwaarde van 2,2 miljoen.

Op zaterdag 20 juni kondigt GL aan dat ze nog steeds woest zijn en een motie van wantrouwen in willen dienen. Dat gebeurt ook op dinsdag 30 juni door CPB en GL en gesteund door D66. Met 6 stemmen voor en 19 tegen is die verworpen. Bijzonder feit is dat er op 1 juli een motie komt waarbij ik volledig vertrouwen krijg van de raad om het vitaliteitsfonds in te richten.

Vanaf 20 juni is mijn wereld wel op de kop gezet. Met de beste bedoelingen, om iedereen op het juiste moment in stelling te brengen, zo transparant mogelijk te handelen, vanaf het begin de gesprekken gevoerd met de Tintengroep dat het contract wel eens naar beneden moest worden bijgesteld. En dan toch beschuldigd worden van leugens en bedrog. Ja, die komt binnen. Het is dagelijks gesprek thuis, op het werk, in de fractie, in de coalitie, in de media. Heb ik wat fout gedaan? Nee beslist niet! Wat als…Met de wetenschap van nu had ik het proces in mei 2019 kunnen schetsen aan de raad zodat ze wisten dat ze in het voorjaar van 2020 een besluit konden nemen. Dat is het leerpunt.
Gelukkig was er volledige steun van het college en van de coalitie! Daar was geen enkele twijfel over het proces en ook niet over het voorstel om SWDK in volledige positie te houden.

Je moet je harden en niet gek laten maken door een paar personen, maar als je dan naar voren loopt om je te verantwoorden in de raad op die dinsdag 30 juni dan voel je je klein, maar je oogt sterk en ook kwaad over zoveel onwaarheden in de motie. En dat kan allemaal worden gezegd. Na de stemming komt zeker de emotie en thuis helemaal. Gelukkig zijn Chrisjan en de kinderen er om mij te steunen. En gelukkig heel veel mensen die mij een berichtje doen! Op vrijdag in Vollenhove doen wij de boodschappen en dan komt er ook wel woede naar boven, want mensen kunnen denken: Deugt ze wel?? Hoe kan het dat 2 personen mij zo in diskrediet brengen, mijn gezin pijn doen.

Het gaat wel goedkomen hoor. Ik ben nog meer gemotiveerd om mij 100% in te zetten voor een mooier en socialer Steenwijkerland en als apotheose hoor ik op zaterdag 4 juli het CDA zeggen: ze is de beste wethouder ……

Fijne zomer
Hartelijke groet, Trijn

Trijn Jongman

Trijn Jongman

Geboren en getogen in Vollenhove, Steenwijkerland. Getrouwd met Chrisjan en samen 3 kinderen en een hond. Gewerkt bij een zorgverzekeraar als verzekerden adviseur en inkoopspecialist. Mijn HBO bestuurskunde in 2018 (zonder scriptie) afgerond.

Meer over Trijn Jongman