Een volle publieke tribune bij de vergadering op 4 februari, de reden? Een energieneutraal Steenwijkerland.
Het voorstel om windmolens te plaatsen op 1 van de 3 voorgestelde locaties (Kuinre, Blokzijl of de polder Giethoorn) werd besproken.
Steven Bunt gaf namens de fractie zijn inbreng.
Voor de PvdA zijn draagvlak bij inwoners en participatie van inwoners essentieel als het gaat om de transitie naar een energieneutraal Steenwijkerland. Het beleidskader Windenergie uit Steenwijkerland scenario’s 1 en 2 riep bij ons nog veel onduidelijkheid op voor wat betreft draagvlak en participatie. Want van wie is er eigenlijk allemaal draagvlak nodig? Er wordt gesproken over opbrengsten voor landeigenaren, pachters en omwonenden in een “nader te bepalen straal van minimaal 300 meter”. Maar hoe zit dat dan met de inwoners van onze gemeente die buiten die nader te bepalen straal wonen en ook tegen windmolens van meer dan 200 meter hoog aankijken? Voordat we een beleidskader gaan vaststellen, moeten we hier duidelijkheid over verschaffen. Niet de volledige verantwoordelijkheid voor participatie van inwoners zou bij de initiatiefnemers moeten liggen.
Als je aan windenergie zou willen beginnen dan moeten de lusten opwegen voor hen die de lasten ervan ondervinden. Er zou dus wisselgeld moeten komen voor hen die bij of in de buurt van zulke molens wonen. Serieus wisselgeld waarvan inwoners zeggen: ja, wij willen een windmolen. Infrastructuur of voorzieningen die ook echt compenseren voor windmolens. Daarbij: de gebieden die nu zijn aangewezen overlappen met de gebieden die zijn aangewezen voor zon op land. Wij kunnen ons goed voorstellen dat inwoners in de nabijheid van die locaties niet zowel windmolens als zonneparken in hun achtertuin willen hebben. Anders gezegd: Kuinre, Blokzijl en de polder Giethoorn moeten niet de wingewesten van de gemeente Steenwijkerland worden, zoals Groningen dat met gas is voor Nederland. Graag zouden we ook afwegingen over wel of geen kleinere windmolens willen horen.
De wijze waarmee dit adviesstuk naar inwoners en plaatselijke belangen is gecommuniceerd verdient geen schoonheidsprijs. Op deze manier creëren we geen draagvlak om de transitie samen met inwoners aan te gaan. De fractie van de PvdA dacht gisteren even dat u wellicht doelbewust gekozen had om wind de nek om te draaien, want dat was u dan goed gelukt. We moeten dit samen doen. En we realiseren ons ook best dat niet iedereen overal blij mee zal zijn. Maar Inwoner op 1 betekent voor ons wel inwoners betrekken, ook in het proces naar beleidsvorming. Wij adviseren u dit proces grondig anders aan te pakken.
De fractie van de PvdA wil niet op voorhand windenergie in onze gemeente definitief de nek omdraaien. We zien dat we voor een grote energietransitie staan, we zien de urgentie van het klimaatprobleem en we committeren ons aan ons coalitieakkoord waarin we hebben afgesproken dat we gaan voor een energieneutraal Steenwijkerland. Wat het ingewikkeld maakt is dat wij over de verschillende onderdelen van het programma duurzaam steeds separaat besluiten moeten nemen, terwijl de keuzes die wij maken samenhangen: de verhouding tussen de hoeveelheid zon zowel op dak als op land, de eventuele keuze voor wind, de warmtevoorziening: je kunt ze niet los van elkaar zien. We adviseren u om de inwoners van onze gemeente, en onze raad voortdurend te blijven betrekken in het “grotere plaatje”.
Op dit moment ziet de fractie van de PvdA nog kansen in het beter gebruik van zon op daken in onze gemeente. De toekomst met groen gas en eventueel waterstof in de warmtevoorziening maakt dat we een deel van de elektriciteit uit zon of wind moeten halen, dat halen we niet alleen met zon op daken, ook niet als we dat beter doen dan nu. De PvdA ziet op dit moment nog veel mitsen en maren bij windenergie, en ziet daarom op dit moment meer in scenario 3: uitbreiding van zon op land, mits goed ingepast zoals ook afgesproken in het beleidskader zon op land, om de energietransitie in Steenwijkerland mogelijk te maken. Voor nu adviseren wij u om dit scenario serieus uit te werken.