Het is vreemd om terug te kijken naar een jaar waarin de omstandigheden fors verschillen van de situatie waarin we nu verkeren, door de Coronacrisis. Dat maakt dat we straks aan de hand van uw hernieuwd perspectief naar het zich laat aanzien ingrijpende keuzes zullen moeten maken voor de meerjarenbegroting. Maar los van de Coronacrisis was de financiële situatie van de gemeente Steenwijkerland ook niet rooskleurig te noemen. We kunnen niet anders constateren dan een zorgelijke financiële afsluiting van het jaar 2019, met meer dan een miljoen als negatief rekeningsaldo. De financiële situatie van onze gemeente wordt voor een groot deel ook bepaald door de beleidskeuzes van de Rijksoverheid. Denk hierbij aan de invoering van het abonnementstarief in de WMO, waardoor de vraag naar huishoudelijke hulp in de WMO is togenomen. Denk ook aan de middelen die het Rijk beschikbaar stelt voor het sociaal domein en de jeugdzorg. Wij maken van de gelegenheid gebruik om ook hier aan te geven dat dit wat ons betreft geen houdbare situatie is. De stijgende kosten in de het sociaal domein, naast de kosten die de Corona crisis met zich mee brengen, zullen ongetwijfeld impact hebben op lokale voorzieningen. Plat gezegd, er moet gewoon geld bij vanuit het Rijk. Daarnaast zullen we lokaal echt moeten kijken wat er anders moet en anders kan. Inzetten op preventie, op interveniëren in het voorliggend veld, nog meer dan we nu doen, kan voorkomen dat mensen in een uitkering belanden, ondersteuning nodig hebben of dure zorg gebruiken. Voorkomen dat mensen in de problemen komen. Dat heet sociale verantwoordelijkheid nemen. Wij kijken ook uit naar de bevindingen van de VNG-visitatiecommissie over het sociaal domein, haar aanbevelingen en welke maatregelen u gaat treffen.
Dan nog twee punten waaraan wij graag expliciet uw aandacht voor vragen bij het bespreken van deze jaarrekening en dit jaarverslag;
1. De sociale huurwoningvoorraad is tegen de doelstelling in juist gekrompen. De PvdA is net als u van mening dat er een passende woning voor iedereen moet zijn in Steenwijkerland. U schrijft heel optimistisch in dit jaarverslag dat u verwacht huurwoningvoorraad weer zal gaan toenemen. Wij hopen dat met u maar zijn niet optimistisch. Wij zien dat de verhuurdersheffing voor verhuurders van sociale huurwoningen remmend werkt op de bouw van nieuwe woningen. Ook vanuit onze gemeente zou opgeroepen moeten worden deze heffing te schrappen. Wij kondigen hierover alvast een motie aan die wij volgende week willen indienen.
2. U schrijft in uw voorwoord over de uitdagingen die er liggen in Giethoorn en onderwijshuisvesting in het algemeen. Wij vragen nogmaals uw aandacht voor de realisatie van de school in Giethoorn. Die laat echt te lang op zich wachten. Daarnaast hebben wij u vragen gesteld over de wens van de stichting voortgezet onderwijs Steenwijkerland Weststellingwerf voor unilokatie voor het voortgezet onderwijs in Steenwijk. Zonder daar nu teveel de diepte in te gaan heeft het ons bevreemd dat u de inhoudelijke argumenten voor een unilokatie, te weten het voorkomen van segregatie in het onderwijs en het realiseren van een duurzame voorziening van het voortgezet onderwijs, in Steenwijk niet mee heeft gewogen in uw argumenten om te kiezen voor een scenario met twee lokaties. Wij kondigen hierbij aan dat wij ons beraden op een motie die oproept voor een onafhankelijk onderzoek naar een unilokatie, zodat we dat mee kunnen nemen in de afwegingen naar de meerjarenbegroting toe.