Onbeperkt samenleven

15 januari 2020

De eerste politieke markt van 2020, bracht het stuk “onbeperkt samenleven”. De plannen van het college om mensen met een beperking zo veel mogelijk mee te laten doen in onze samenleving.

Mathinus Wolters nam namens de fractie van de PvdA het woord:

Ik wil u even meenemen naar afgelopen zomer.

Een warme zaterdag, ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats aan de Scholestraat, op de enige nog vrije invalidenparkeerplaats. Als ik uit stap stopt er achter me een auto met daarin een meneer van ik schat midden 70. Hij kijkt me boos aan en wijst op zijn parkeerkaart. Het is lekker weer, ik ben in een goede bui, en lach hem vriendelijk toe waarop hij me naar mijn idee nog bozer aan kijkt. Ik snap hem wel, want een jonge gezonde vent heeft op die parkeerplaats toch niets te zoeken? Dan loop ik naar mijn kofferbak, haal daar een rolstoel uit en duw deze naar de passagierskant van mijn auto. Ik laat een jonge vrouw van 24 vanuit de auto in de rolstoel plaatsnemen, mijn zus die al haar hele leven in deze stoel doorbrengt en inmiddels wel gewend is geraakt aan deze blikken. De man achter mij lijkt even uit het veld geslagen, kijkt nog eens en rijd dan verder.

Even een stukje bewustwording, want we staan er niet altijd bij stil, maar mensen met een uitdaging zijn er in alle leeftijden.
Deze uitdagingen zijn zeer gevarieerd.

Daarom zijn we blij met dit stuk, het is een dynamisch plan dat potentie heeft om steeds in ontwikkeling te blijven. Het is een mooie insteek, breed, duidelijk en begrijpelijk geschreven.
Echter is wel de vraag hoe zich dit verhoud tot de positieve gezondheid?

Even terug naar diezelfde zaterdag waar ik het net over had, samen met mijn zus ging ik richting de binnenstad. We verlaten de parkeerplaats en willen oversteken om zo de stad in te gaan. Als we de stoep op willen zien we dat dit niet gaat, tegenover de uitgang van de parkeerplaats is geen opgang voor de rolstoel. Als we in de richting van de opgang gaan die zo’n 20 meter verderop ligt komt er net een vrachtauto de smalle scholestraat in rijden, lichte paniek bij mijn zus die nog steeds op straat met haar rolstoel rijd, want we moeten nog zo’n 15 meter. Gelukkig heeft de vrachtauto haar op tijd gezien en rijd deze in geminderd tempo.

Daar kom ik aan bij de in november 2018 ingediende motie van de PvdA, Steenwijkerland toegankelijk voor iedereen, een door de volledige raad gedragen motie. U refereerde er al aan in uw stuk. U heeft het deels opgenomen.

U heeft een onderzoek laten doen naar de toegankelijkheid van de openbare ruimte en openbare gebouwen in onze gemeente. Kunt u ons meenemen in de resultaten van dit onderzoek?

Als we willen dat iedereen meedoet moet iedereen dat onbeperkt kunnen doen.
In het stuk zegt u zoals de motie ook oproept in gesprek te zijn gegaan met belanghebbenden. De adviesraad geeft aan dat niet de juiste mensen aan tafel hebben gezeten. Met wie heeft u aan tafel gezeten?

We hebben u in de motie opgeroepen om in navolging van het onderzoek met plannen te komen om de eerst de grote kernen en vervolgens alle kernen in onze gemeente toegankelijk te maken voor alle inwoners.
We missen concrete data, heeft u al concrete plannen?
Wanneer mogen we de eerste aanpassingen verwachten?
Wij zouden graag snel zien dat onze kernen ook toegankelijk zijn voor iedereen, enige haast lijkt ons op zijn plaats.

Als onze openbare ruimte en gebouwen voldoende zijn aangepast dan kunt u ook met een goed verhaal in gesprek met andere partijen in onze gemeente om hen te stimuleren uw goede voorbeeld te volgen.

Als we willen dat iedereen meedoet moet iedereen dat ook kunnen doen.
We willen mensen met een uitdaging meer bij de samenleving betrekken, maar hoe doen we dat?
Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan is/was Decadoe, een onderdeel van Frion, waar men vakkundig handwerk aflevert. Voorheen was de handwerkwinkel gevestigd op de Gagels waar mensen hun atelier met winkeltje goed wisten te vinden. Maar door omstandigheden zijn het atelier, winkeltje en de handwerkdames ondergebracht in het gebouw van de Variant.
Hoe mooi zou het zijn als we deze dames vanuit de Variant weer een plekje kunnen geven waar ze meer contact kunnen maken met de samenleving, in de binnenstad van Steenwijk. Er zijn leegstaande panden waar ze met wat bemiddeling prima hun werkzaamheden zouden kunnen verrichten en ze hun spulletjes zelf kunnen verkopen aan het winkelende publiek. Mooiere integratie kan haast niet.

Inclusie is breder dan mensen met een beperking. Van een aantal andere onderdelen van de inclusie diamant, zoals het armoede en minimabeleid, is het duidelijk wat u hier mee gaat doen. Wat komt er van de andere onderdelen van de diamant zoals seksuele oriëntatie of levensfase.
Er moet meer gebeuren dan alleen wat er nu benoemd word, komt u nog met plannen deze onderdelen?