Armoede en Schulden

De verschillen tussen arm en rijk zijn nog steeds te groot. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar: schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg. Kinderen, die opgroeien in armoede, staan meteen op achterstand. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan, terwijl juist die verworvenheden het fundament van onze samenleving zijn, waarin iedereen een gelijke kans heeft. We willen dat alle kinderen een eerlijke start kunnen maken.

In 2020 waren er 1,3 miljoen huishoudens met schulden. Hiervan heeft veertig procent problematische schulden. Met een onzeker inkomen, snel stijgende huren, duurdere boodschappen en hogere energieprijzen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. Er hoeft maar iets te gebeuren of mensen vallen over het randje en komen in de greep van een systeem. We willen dat dit stopt: mensen die in armoede en met schulden leven, verdienen vertrouwen en perspectief op een beter leven.

De gemeente deelt daarom geen straf meer uit voor pech, maar biedt kansen en perspectief voor mensen. Dat betekent dat we hulpverlening willen die er op gericht is om de mensen te helpen en niet om hen ‘aan te pakken’.

Goede schuldhulpverlening, preventie en een ruimhartig minima- en armoedebeleid moeten ervoor zorgen dat mensen weer mee gaan doen.
Door dicht bij onze inwoners te staan en te weten wat zij nodig hebben, kunnen we hier lokaal verandering in brengen. Met een goede lokale aanpak van het bestrijden van de effecten van armoede, zorgen we er bovendien voor dat onze inwoners elkaar kunnen blijven ontmoeten, op het schoolplein, bij de sportvelden en op de markt.

Voor de PvdA betekent dit voor de komende raadsperiode:

Vroeg signalering

  • We gebruiken begrijpelijke taal en benaderen mensen met (het risico op) schulden actief.
  • We vinden dat samenwerking en vroeg signalering in onze gemeente noodzakelijk zijn. Vanaf 1 januari 2021 is vroeg signalering ook een wettelijke taak.
  • We willen voorkomen dat schulden ontstaan doordat mensen te lang wachten om hulp te zoeken. Schaamte en de hoop op betere tijden spelen hierbij vaak een rol. Bij de vroeg signalering en onze schuldhulpverlening hebben we daar aandacht voor.
  • Voor vroeg signalering is het belangrijk dat de gemeente alle informatie over schulden en betalingsachterstanden benut. We willen zoveel mogelijke convenanten sluiten naast de bestaande convenanten met woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars, zodat ze achterstanden bij de gemeente vroegtijdig kunnen melden en we op tijd kunnen ingrijpen.
  • We kiezen bij de aanpak van schuldenproblematiek en vroeg signalering altijd voor persoonlijk contact met inwoners.
  • We vinden dat mantelzorgers waardering verdienen. Om te kunnen mantelzorgen is het vaak noodzakelijk om minder te gaan werken. Daardoor zijn mantelzorgers veelal aangewezen op minimaregelingen. We passen deze regelingen ruimhartig toe.
  • Het nieuwe minimabeleid, gebaseerd op een maatwerkbudget, willen we continueren en eventueel uitbreiden.

Schuldhulpverlening

  • De oorzaken voor schulden kunnen heel divers zijn. Belangrijke levensgebeurtenissen spelen vaak een rol. Net als rekeningen die door een hoge zorgverzekering, energielasten en hoge huren blijven liggen. We zijn alert op deze momenten, die meer risico op het ontstaan van schulden met zich mee brengen en kunnen tijdig ingrijpen als het mis dreigt te gaan.
  • Voor ons staat het doel van inkomensondersteuning voorop. Dat doel is breder dan alleen geld voor de huur en boodschappen: als we met inkomensondersteuning kunnen voorkomen, dat kinderen uit huis moeten worden geplaatst, is dat goed. Sterker, op die manier voorkomen we veel menselijk leed en kunnen we als gemeente waarschijnlijk jeugdzorgkosten besparen. We spreken over maatwerkoplossingen.
  • De PvdA pleit landelijk voor een verhoging van het minimumloon en het sociaal minimum. Dat is nodig om armoede en schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Lokaal gaan we voor onze minimaregelingen uit van 120% voor alleenstaanden en 130% voor gezinnen van het sociaal minimum inkomen.
  • We stellen de mens centraal. Hiervoor is het nodig dat we door schotten heen werken en we handelen vanuit de vraag waar we mensen het beste mee helpen.
  • We voorkomen een armoedeval, zodat mensen die vanuit een uitkering weer aan het werk gaan, er financieel niet op achteruitgaan.
  • We voeren een schuldenpauze in, zodat mensen in de problemen weer lucht krijgen en de stapels met rekeningen, aanmaningen en incassokosten niet nog verder zien groeien.
  • We kiezen voor snellere schuldhulpverlening en verkorten de duur van de schuldhulptrajecten. Trage schuldeisers moeten gedwongen worden mee te werken binnen redelijke termijnen.
  • We doen meer dan alleen de minimale ondersteuning. Waar nodig kopen we de schulden af en verstrekken we saneringskredieten. De terugbetalingstermijnen beperken we tot twee jaar om mensen sneller perspectief te bieden.
  • Om de ondersteuning laagdrempelig te houden willen we inzetten op budgetondersteuners om te voorkomen dat er bewindvoerders ingezet worden
  • We willen bescherming dichter naar de gemeente halen. Daarom nemen we de regie, werken we alleen samen met lokale bewindvoerders en worden er strenge eisen gesteld aan mensen die zich als bewindvoerder in onze gemeente willen vestigen.
  • Jongeren met problematische schulden worden geholpen hun leven weer op de rit te krijgen. De gemeente neemt zo nodig hun schulden over en begeleidt deze jongeren naar werk en/of scholing.
  • We beginnen al op jonge leeftijd met goede financiële educatie in samenspraak met het onderwijsveld. Een schuld op jonge leeftijd kan de rest van je leven verpesten.

Alle kinderen doen mee

  • We nemen de belemmeringen weg voor kinderen, die in armoede opgroeien, om aan alle schoolactiviteiten mee te doen. Als daar een laptop en/of fiets voor nodig is, dan worden deze verstrekt.
  • We willen het mogelijk maken dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen opgroeien, ook als zij bij pleegouders wonen. We ondersteunen (pleeg)-ouders daarbij.
  • We werken samen met bijvoorbeeld Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, het Jeugdsportfonds, de Kinderen van de Voedselbank en Het Jeugdcultuurfonds om de effecten van opgroeien in armoede in onze gemeente te bestrijden.

Waar ben je naar op zoek?