Waterschap Drents Overijsselse Delta

10 januari 2019

Op 27 november j.l. kwam het Algemeen Bestuur van het waterschap Drents Overijsselse Delta bijeen. Het betrof een bijeenkomst met een mooie agenda. Zo kwamen onderwerpen als “omvang weerstandvermogen”, “heffingsverordeningen 2019”, en een “voorstel wijziging waterschapsbelastingen” langs. Maar agendapunt 3B, “Bestuursbegroting 2018-2, begroting 2019 en de meerjarenraming 2020-2022 kreeg veel aandacht.

In deze column een samenvatting van de bevindingen van de PvdA-fractie, verwoord door Mark Tuit.

Lasten van waterschap Drents Overijsselse Delta gaan omhoog kopten de kranten. En zoals dat zo vaak gaat was dit een pakkende oneliner. Maar als je dan verder leest en je verdiept in de stukken zijn de stijging van de kosten verklaarbaar. Wel kunnen we intern kijken naar scherper aan de wind zeilen.

Als je ambities hebt, meer taken krijgt en te maken hebt met de effecten van klimaatverandering, moeten we niet in de stress schieten van een aantal extra fte’s meer!

Mensen van ons waterschap hebben de hele winter hard gewerkt in onze strijd tegen het hoge water. En hebben zelfs in de zomervakantie doorgewerkt om de droogteproblemen het hoofd te bieden. Daarom wil de PvdA integraal kijken naar kostenbesparingen en zeker niet alleen naar de fte’s. Want onze beheer verantwoordelijkheden zijn ook gewoon werkgelegenheid en zekerheid voor gezinnen. Blijf goede mensen verleiden om voor ons waterschap te werken. Het niveau van het ambtelijk apparaat is hoog. Hou dat vol, helemaal in het licht van krapte op de arbeidsmarkt.

Wat voor waterschap willen we zijn?!!!! Energieneutraal, kwijtschelding, internationale samenwerking, duurzaamheid, biodiversiteit. Als waterschap wonen we niet op een eiland. We gaan achter onze dijken zitten… en dan gaat de klimaatverandering wel aan ons voorbij. Zo werkt het niet. Nou, dat beloofd wat komend voorjaar. Het worden interessante coalitie-onderhandelingen!

De PvdA ziet goede ontwikkelingen rondom het project WaterRobuust. Klimaatactief, duurzaamheid en Energieneutraal 2025 binnen ons waterschap zijn onder onze aandacht. Nu nog meer ruimte voor biodiversiteit. Maar we begrepen uit betrouwbare bron dat u komende donderdag het convenant “Ecologisch bermbeheer’ ondertekend in Orvelte. Nou, daar staat wat in!

Natte periodes en periodes van extreme droogte, het gaat vaker gebeuren. Daarbij aandacht voor de veenweidevisie i.r.t. klimaatverandering. Veel aandacht voor de situatie op de RWZI’s in Meppel en Echten (gisting). Opgave binnen het gebied Uffelte-Ruinen, dat mochten we zo niet meer noemen, we zijn wel benieuwd naar de situatie rondom Ruinen-Uffelte.

Veel investeringen vanaf 2019. Variant 8 is wat ons betreft prima te volgen.

De Participatiewet. Staatssecretaris Van Ark: Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking.

Educatiebeleid wordt aangepast. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je een kind moet raken in de periode tussen 4 en 11 jaar. Wij roepen onze organisatie op om hier meer rekening mee te houden. Educatiebeleid binnen dit waterschap is al van een hoog niveau, maar deze aanscherping is nodig.

Goed dat internationale samenwerking blijft bestaan.

Kwijtschelding is een groot goed. Enige tijd geleden bespraken we het Coelo-rapport en we zien zelfs nu mogelijkheden voor kwijtschelding.

Hoge Raad heeft vrij laat een besluit genomen rondom het wegenarrest. Wij begrijpen daarom uw keuze voor optie 2 niet. Besluit van DB rondom het wegenarrest steunen wij niet. Het antwoord van de Hoge Raad is helder. Heer Odink geef ik bij deze een cursus Drents: Als een Drent niks zegt moet je oppassen. In managementtermen heet dat een LEF-workshop: Liever eerst de feiten.

Voorzitter, u heeft praktisch alle punten van ons PvdA-verkiezingsprogramma uitgevoerd. Beter dan nu kunnen we het dus niet doen, dat heet stoppen op het hoogtepunt.

PvdA gaat vanaf maart 2019 deels op in WaterNatuurlijk. We geven u een pluim!

Wim Konter

 

Persbericht

24 kandidaten voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta

Op de lijst voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta staan maar liefst 24 kandidaten. De lijst wordt aangevoerd door Marion Wichard uit Kampen, de huidige fractievoorzitter in het waterschapbestuur.

Tijdens de regiovergadering van 26 november stemden de leden na enkele stemrondes in met de kandidatenlijst. Lijsttrekker Wichard is tevreden met de uitkomst. “Het voelt heel goed om met algemene stemmen het vertrouwen te krijgen van de leden. Dat geeft energie om er de komende vier jaar weer tegenaan te gaan.”

In het team dat ze straks in het waterschapsbestuur mag aanvoeren, zit zowel ervaring als jong talent, iets waar Wichard blij mee is. “Ik verwacht veel van de twintigers en dertigers. Zij zien goed in hoe klimaatverandering onze, en vooral hún toekomst beïnvloedt. Inzet op duurzaamheid, energieneutraliteit, biodiversiteit is voor de nieuwe generatie geen keuze maar noodzaak. Dat ze daarbij voor Water Natuurlijk hebben gekozen, laat zien dat het waterschap inmiddels goed in beeld bij deze thema’s!”

Binnenkort zullen de kandidaten zich met een persoonlijk profiel presenteren op de website van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta.

De complete kandidatenlijst 2019 voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta ziet er als volgt uit:

1 Marion Wichard, Kampen

2 Obe Brandsma, Wanneperveen

3 Niesko Dubbelboer, Meppel

4 Wim Konter, Vollenhove

5 Anna Veldhoen, Deventer

6 Ed Piek, Zwolle

7 Tjoek Korenromp, Deventer

8 Albert Smit, Assen

9 Geertje Veenstra, Kalenberg

10 Cees Zoon, Witharen

11 Roelie Wezemer, Zwolle

12 Jan Gerrit Zomer, Staphorst

13 Albert Corporaal, Hasselt

14 Jelmer Kloosterman, Zwolle

15 Jos Pierey, Deventer

16 Lisa de Groot, Zwolle

17 Jordy Tuin, De Wijk

18 Martin Hoek, Deventer

19 Niels Strolenberg, Ruinerwold

20 Aukelien van Nijen, Zwolle

21 Gerrit Vrielink, Raate

22 Bert Hinnen, Wijhe

23 Piet de Noord, Deventer

24 Hans de Jong, Windesheim/Zwolle

 

Waar ben je naar op zoek?