Van de bestuurstafel

10 november 2017

De vlag gaat uit

Na het plan om het Wilhelmus verplicht op scholen te leren wordt de rood-wit- blauwe vlag in de Ridderzaal gehesen. Daarbij werd te verstaan gegeven dat hij ook nog moest wapperen ,waarop mevr. Arib zich afvroeg of ze haar föhn op maandag mee moest nemen. Nee, dat was niet nodig want de deur van de Trèves-zaal zou op een ruime kier gezet worden.
Even serieus, zijn dit nu de ingrediënten waarmee we ons gevoel van maatschappelijke samenhang moeten opkrikken? Het komt op mij vrij krampachtig over. Bas Heijne vat het treffend samen: “Als die vlag iets symboliseert is het wel de verdeeldheid van de natie. Van mij mag hij daar hangen, maar dan als uitnodiging voor het debat. Niet als doekje voor het bloeden.”

Die vlag staat voor bijna alle partijen symbool voor een ander Nederland en voor een andere ‘ gewone ‘ Nederlander ( ook al zo’n nieuw vaag begrip).
Zo wekt Wilders de bijsmaak van ongewenst nationalisme op en is wat hem betreft de gewone Nederlander zeker niet de persoon die 2 nationaliteiten heeft… weliswaar met een gewoon Nederlands paspoort. Uit de mond van een VVD’er klinkt sowieso de ‘gewone ‘Nederlander wat onwennig . In ieder geval zal dat een andere zijn dan de gemiddelde PvdA’er voor ogen heeft.

Wilders maakte het op de erste dag al bont door te zeggen: ‘Geen Turken, Marokkanen of Zweden in dit Huis!” doelend op mevr. Kajsa Ollongren ( minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) ….
Toen vervolgens Marianne Thieme heel spitsvondig Wilders confronteerde met de vraag hoe hij dacht over de miljoenen mensen die vanwege het klimaat zullen moeten vluchten wist hij, even in verwarring, niets anders uit te brengen dan: ”Dat kan me niet schelen, niet in mijn land “.

Ik ben sowieso benieuwd welke plek ‘klimaat’ inneemt op het prioriteitenlijstje van dit kabinet. Het is bekend dat Nederland behoorlijk achterloopt wat betreft het nemen van maatregelen voor een beter milieu. Het klimaatbeleid van Rutte III is gedoemd te mislukken binnen het beschikbare budget van 3,2 miljard euro. Bovendien heeft het de eigen klimaatdoelstellingen niet laten doorrekenen. De VVD zal toch altijd de bedrijven niet te veel daarmee willen belasten en het CDA loopt ook al niet voorop als het om het klimaat gaat. Met name van Groen Links mogen we dat wel verwachten in de oppositie, maar dan helpt het niet als Rutte de grap maakt dat hij Jesse Klaver tegenkwam in Den Haag en zag wegrijden in een oude( diesel) BMW en Mark zelf te voet naar huis liep.
Trouwens….of het nu komt door de naam Grappenhaus of de schoenen van Hugo de Jonge, ze lachen wat af bij de Binnenhofclub volgens Rutte of lachen ze het meeste weg …
Met z’n 24 zijn ze, ministers en staatssecretarissen, en uiteraard moest Geert daar ook wat van vinden. Dat aantal was veel te hoog, het leek wel een bananenrepubliek! Afgezien van het feit dat het er voorheen wel 36 zijn geweest heeft Geert door dat oeverloos getwitter toch enig wereldnieuws gemist. Juist in een bananenrepubliek is het usance dat 1 persoon bepaalt wat goed voor iedereen is en vooral voor himself m.a.w. zijn goddelijke gang kan gaan. Aansluitend hierop zou de PVV haar naam kunnen veranderen in GCP : GeertChiquitaPartij.

In Molenbeek was hij niet welkom. Héél vreemd! Misschien is Brussel een optie. Dan kan hij van Puigdemont horen hoe je zo’n exit moet voorbereiden.
Wellicht schuift Theresa May ook aan evenals een afvaardiging van Noord-Italië en, uit betrouwbare bron, van Friesland. Allemaal met als doel: voor jouw afgeperkte stukkie ‘de vlag omhoog’. In de voetbalwereld betekent dat : buitenspel !

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Zo ook met ons nieuwe, moeizaam geformeerde, kabinet. Komen ze hun beloftes na of wordt het een vlag op een modderschuit. De start vond ik niet zo sterk. Nu het referendum over de ‘sleepwet ‘definitief doorgaat hoorde ik Buma zeggen: “het kabinet moet de uitslag hoe dan ook negeren”. Het Oekraïne-referendum ligt nog vers in het geheugen. Buma vond toen dat er hoe dan ook naar de burgerstem geluisterd moest worden. Zo de wind waait, waait mijn jasje . Misschien staat die deur in de Trèves-zaal daarom wel op een kier…

Marion van den Berg