17 november 2015

Oud burgemeester Molendijk overleden

Peter Jan Molendijk, oud-burgemeester van de gemeente Steenwijk, is op 11 november in zijn woonplaats Driehuis overleden.

Hij is 91 jaar geworden.

Peter Jan Molendijk was burgemeester van de voormalige gemeente Steenwijk van 1968 tot 1978 .

Sociaal democraat

Peter Jan Molendijk zag zichzelf als  evenbeeld van zijn grootvader aan moeders kant, Jan Kalter. ‘Hij was in 1906 stakingsleider in Rotterdam, kandidaat Kamerlid en wethouder voor de SDAP in Emmen. Hij leerde de arbeiders in het Noorden dat ze moesten ophouden met zuipen en dat ze zich moesten organiseren. Een man die stond voor zijn idealen en die iedereen de kans wilde geven om iets van zijn leven te maken. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik heb mensen bij wie ik talenten zag altijd gestimuleerd er ook iets mee te doen.’

Met de paplepel ingegoten

Peter Jan Molendijk kreeg de sociaaldemocratische opvattingen met de paplepel ingegoten. Hermen Molendijk, zijn vader, was leider van de vooroorlogse rode jongerenbeweging AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) in Rotterdam en in de noordelijke provincies en sinds 1935 wethouder in Groningen. Toen de nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, hielp Hermen Molendijk Alfred Mozer (na de oorlog pleitbezorger van de Europese integratie) ontsnappen en bood hem onderdak. In 1942 trad hij af als wethouder. Zoon Peter Jan dook onder in Amsterdam bij Irene Vorrink, de echtgenote van SDAP-voorman Koos Vorrink, die in die tijd in Duitsland gevangen zat. ‘Mijn ouders hadden elkaar ontmoet in huize Vorrink. Hun dochter Irene (die in 1973 in het kabinet-Den Uyl PvdA-minister van Volksgezondheid en Milieu zou worden) beschouwde mij als haar broer, we zijn altijd erg bevriend gebleven. Ik heb als jongen ook nog gespeeld in het huis van de legendarische Amsterdamse wethouder Floor Wibaut.’ Nadat hij staatsexamen Gymnasium-A heeft gedaan, gaat Peter rechten studeren aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. ‘In Amsterdam gebeurde het natuurlijk allemaal, vond je toen. Na mijn studie kon ik niet direct een baan vinden. Eigenlijk wilde ik journalist worden. Maar Wim Thomassen, die ik uit de oorlog kende en die inmiddels burgemeester van Zaandam was geworden, heeft me aangenomen als zijn ambtelijk en politiek assistent. Ik werd chef van het kabinet van de burgemeester. In feite was ik voor Wim de duvelstoejager. Na drie jaar werd ik directiesecretaris van de Dienst Openbare Werken. Mijn eerste project in Zaandam was het tot stand brengen van de Zaanse Schans.’ Bouwburgemeester In 1957 wordt Peter Molendijk burgemeester van Ten Boer. Na een paar jaar krijgt hij er het waarnemend burgemeesterschap van Noorddijk bij, tot die gemeente in 1968 bij Groningen wordt gevoegd. ‘In de provincie Groningen had je toen ook al krimp, dat is dus helemaal geen nieuw verschijnsel. Als jong burgemeester, ik was 33 jaar, is het me gelukt van Ten Boer een forensenplaats te maken. We groeiden van 5.000 naar 7.000 inwoners. Ik beschouw mezelf als een echte bouwburgemeester. Ook in Steenwijk, waar ik in 1968 werd benoemd, heb ik veel bouwactiviteiten ontplooid. Hetzelfde geldt voor Velsen, waar ik van 1978 tot 1987 burgemeester ben geweest. Daar was de Velserbroek met zijn duizenden nieuwbouwwoningen een groot project dat van de grond getild moest worden. Commissaris van de Koningin Roel de Wit maakte me destijds attent op de vacature in Velsen. Hij vond dat Velserbroekproject echt wat voor mij. In Velsen heb ik ook veel energie gestoken in het stimuleren van de offshore.’ Molendijk voelt zich nog altijd verbonden met de gemeenten waar hij burgemeester is geweest. ‘Ik heb me er altijd erg welkom gevoeld.

(Uit Jaargang 36 nummer 11 November 2012)

Die verbondenheid bleek bijvoorbeeld toen hij in de zomer  van 2012 nog het startschot voor Het Spektakel van Steenwijk loste, waar hij vaak van de partij was.

In zijn burgemeesterstijd heeft hij een fraaie collectie historische kaarten en prenten van Steenwijk en omgeving verzameld. Deze collectie heeft hij in 2002 geschonken aan de gemeente Steenwijkerland, welke collectie begin dit jaar digitaal werd ontsloten. Vanzelfsprekend was hij daarbij.

Een mooi moment was zijn aanwezigheid bij de installatie van André van de Nadort als burgemeester in Ten Boer. Ja, daar waar hij zijn burgemeesterscarrière ook begon.

Een mooie man, met nog een tikje regenteske stijl, want “als je dat niet bent, komt er ook niets van de grond”.

Het bestuur en de fractie van de PvdA-Steenwijkerland wensen familie, vrienden veel sterkte bij dit verlies.