Daar sta je dan – Trijnreis

Door Trijn Jongman op 19 februari 2018

Daar sta je dan

De ledenraad heeft het advies van de kandidaatstellingscommissie en bestuur overgenomen. Ik mag de kar gaan trekken. Dat maakt mij onzeker (kan ik dat wel?) maar ook strijdbaar en enthousiast (natuurlijk kan ik dat en ik heb er zin in!)

Ik moest terugdenken aan de donderdagavond dat ik van het bestuur de mededeling kreeg dat ik de beoogd lijsttrekker ben. Op die avond, toen ik naar bed ging, gingen  mijn gedachten terug naar hoe het is begonnen. Als puber van vijftien jaar is mijn vader overleden. Een moment dat al je zekerheden onder je weg slaat. Het verdriet, de pijn, het gevoel hebben dat je er niet meer toe doet.  Nu denk ik: als hij nog had geleefd, weet ik zeker dat hij trots zou zijn geweest. Hij was opgegroeid in een rood nest. Zijn moeder had de foto van Willem Drees in de kamer een nadrukkelijke plek gegeven. Er was warmte en gezelligheid in huize Smit. Nadat ik een aantal jaren in de overlevingsstand stond, was er een schoonvader die zag dat er meer in mij zat dan alleen het werk dat ik deed. Hij spoorde mij aan om zijn taak als bestuurder van de Stadsdoelen (nu de Burght)  over te nemen. Dat kun je! Hij zag dingen in mij die ik nog niet had gezien. Daar is mijn bestuurlijke ervaring gestart. Via verschillende besturen en organisaties ben ik gegroeid in de persoon die ik nu ben. Er kwamen meer mensen op mijn pad die mij een duwtje in de rug gaven: Linda, Guus, Wim, Luc, Jan, Koos, Andre en zo kan ik er nog wel veel meer noemen. En dan sta je voor de ledenvergadering als kartrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezing.

Mijn leven zal voor veel meer mensen een herkenning hebben. Zekerheden die wegslaan als er iemand overlijdt, als je in een scheiding ligt, als je werk er opeens niet meer is, als je als vrijwilliger wordt bedankt voor je inzet, als je ruzie hebt met dierbare vrienden of familie. Momenten die bij het leven horen, maar dan wil je ook dat er iemand opstaat en je een duwtje in de rug geeft. Een stuk ondersteuning zodat je verder kunt met je leven en kunt groeien en  tot ontplooiing kunt komen. Als er in je omgeving geen mensen zijn die je dat duwtje kunnen geven, wil je dat er organisaties zijn die dat overnemen. En daar wil ik mij de komende periode voor inzetten. Het duwtje dat ik heb ervaren en die mij zekerheden in mijn leven hebben gegeven. Die ervaring gun ik iedereen

Ik sta er dan, maar niet alleen! Mijn man, Chrisjan, en onze drie kinderen zullen  de belangrijkste steunpilaren zijn. De komende verkiezingscampagne staan er ook acht mannen die allemaal even belangrijk en gepassioneerd zijn en met veel inzet als  volksvertegenwoordiger aan de slag willen gaan. En er is genoeg te doen . De PvdA doet er toe en is belangrijk voor de gemeente. Wij laten het niet gebeuren dat een jongen van 18 jaar die uit de regeling van de Jeugdzorg valt nergens terecht kan en aan zijn lot wordt overgelaten. We laten ons niet leiden door de regels, maar door de behoefte die er is om de zekerheid van een warm huis en een goede begeleiding te krijgen. Een maatje die je een duwtje in de rug kan geven. We willen de zekerheid geven dat we ons gaan inzetten voor de ouderen. Ouderen die niet meer samen kunnen wonen, omdat er één 24-uurszorg nodig heeft en de ander niet. Wij gaan er ons voor inzetten om die mensen zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Wij laten het niet gebeuren dat de vrijwilligers die met veel plezier het oud papier ophalen worden gepasseerd, omdat het via een professionele organisatie moet. We willen zekerheid dat iedereen er toe doet. Wat je start ook is geweest. Een duwtje moet er voor iedereen klaar liggen. En dan sta jij er ook!

Trijn Jongman

Trijn Jongman

Geboren en getogen in Vollenhove, Steenwijkerland. Getrouwd met Chrisjan en samen 3 kinderen en een hond. Gewerkt bij een zorgverzekeraar als verzekerden adviseur en inkoopspecialist. Mijn HBO bestuurskunde in 2018 (zonder scriptie) afgerond.

Meer over Trijn Jongman